ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ У ДИТЯЧОМУ ОЗДОРОВЧОМУ ЗАКЛАДІ

3 позиції оздоровлення важливе місце належить правильній організації харчування дітей, які перебувають у дитячому оздоровчому закладі.
Харчування дітей в оздоровчому закладі повинне забезпечити оптимальну потребу дитячого організму у визначених кількостях і співвідношенні білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, вітамінів, води. Найкраще співвідношення білків, жирів і вуглеводів повинна складати пропорція 1:1:4-5.
Важливо дотримуватися режиму харчування. У ДОЗ рекомендується п'ятиразове харчування з інтервалом не більше 4-х годин. Бажано максимально використовувати продукти, що мають антиоксидантну та сорбентозв'язуючу дію, такі як свіжі ягоди, фрукти, овочі, гречану і вівсяну крупи, м'ясні, рибні та молочні продукти.
Вимоги до устаткування, оснащення й утримання харчоблоків, а також якості використання харчових продуктів викладені в Дсанпін 5,5.5.23-99.
3 метою профілактики харчових отруєнь варто забезпечити обов'язкове дотримання співробітниками харчоблоку особистої гігієни, санітарних вимог стосовно приготування їжі, збереження швидкопсувних продуктів, суворого дотримання встановлених термінів реалізації продуктів харчування, готових страв.
3а якість приготовлених страв, їх відповідність затвердженим меню- розкладкам відповідальність несуть співробітники харчоблоку і медичний персонал.
3а дотримання норм товарного сусідства, дотримання термінів реалізації і норм збереження харчових продуктів у дитячому оздоровчому закладі відповідають комірник, медичний персонал.
Щодня необхідно залишати добову пробу готової продукції. Добір і збереження добових проб проводяться під контролем медичних працівників (Дсанпін - 5.5.5.23-99).
3а організацію і якість харчування в оздоровчому закладі несуть відповідальність керівники табору, лікар, дієтсестра (Дсанпін).
  Особливу'увагу варто звернути на організацію харчування.
Як правило, організацією харчування первинних колективів дитячого оздоровчого закладу займаються загонові вихователі.
Щодня в їдальні встановлюється чергування загонів. В обов'язки чергового по їдальні загону входить надання допомоги працівникам харчоблоку під час видачі готової продукції.
Перед виходом на чергування в їдальню загін разом з вихователем зобов'язаний пройти медичний огляд. До чергування в їдальні не допускаються хворі, слабкі діти, зі шкірними і гнійничковими захворюваннями та ті, що контактують з інфекційними хворими.
Черговий по їдальні загін зобов'язаний одержати чистий спецодяг. Черговий вожатий разом із загоном прибуває не менш ніж за 1 годину до початку загального прийому їжі і залишає їдальню після прибирання обіднього залу.
Дітям чергового загону заборонено:
працювати з механічною хліборізкою, на посудомийних машинах та інших механічних апаратах, механізмах, що працюють під електричною напругою і тиском пари, у варильних і обробних цехах ДОЗ, перебувати в приміщеннях харчоблоку крім залу для прийому їжі;
переносити окріп, гарячу їжу в казанах і відрах;
працювати з деззасобами, миючими рідинами і хімікатами.
3а сигналом або у встановлений час загони організовано відправляються до їдальні в супроводі двох загонових вихователів. Перед початком прийому їжі один з вихователів керує процесом подачі їжі - розливає перші страви, разом з частиною загону подає другі страви, стежить за наявністю хліба, закусок, а другий слідкує, як діти миють руки і проходять в обідній зал. Під час прийому їжі один загоновий вихователь сідає їсти разом з дітьми, а інший слідкує за поведінкою дітей.
Після закінчення загального прийому їжі один вихователь організовано веде загін з обіднього залу, а другий разом з частиною загону упорядковує обідні місця загону і тільки після цього разом з дітьми, які допомагають йому, відправляються в житлове приміщення загону.
 
 
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ЦЗ ТА БЖД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ спільно з ДЕПАРТАМЕНТОМ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ ОДА
 
Повернутись